Martin Težak je harmonikar, komponist, aranžer, učitelj, vodja zasebne šole harmonike, direktor neprofitne organizacije Zavod AO, predsednik organizacijskega odbora Harmonikarskih iger ter direktor digitalnega spletnega podjetja Smart up. Rodil se je 19. 10. 1977 v Novem mestu v Sloveniji.

Na pot glasbenega izobraževanja je stopil pri osmih letih, njegova glasbena kariera pa se je pričela odvijati in vzpenjati dvanajst let pozneje. Njegov repertoar obsega številne domače in tuje skladbe, v katerih prevladuje folk in etno glasba. Slišati je mogoče tudi druge stile in žanre, zlasti dela iz opusa jazz in pop glasbe. V letu 1998 se je začel širše predstavljati občinstvu in postopoma zablestel kot virtuoz sodobnega časa. Danes se največ posveča pedagoški in mentorski vlogi v zasebni glasbeni šoli harmonike, kjer vodi številne mlade harmonikarje, ki dosegajo izjemne rezultate v domačem in mednarodnem merilu.

Kot član strokovnih komisij sodeluje le na mednarodnih tekmovanjih, ki so kompetentna tako organizacijsko kakor po sestavi strokovne komisije. Doslej je s koncertnimi nastopi gostoval po Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Avstriji in Kanadi. Učenci Martina Težaka so zbrali že več kot 300 nagrad in priznanj ter osvojili mnoge vidne tekmovalne naslove. Po njegovih stopinjah se je podal tudi sin Blaž, ki se lahko pohvali s pomembnimi mednarodnimi uspehi in s katerim v kratkem načrtujeta koncertno turnejo kot oče in sin. Leta 2010 je Martin Težak svojo tekmovalno pot zaključil z eminentnim nazivom absolutnega svetovnega prvaka.

Med številnimi nagradami in priznanji izstopajo:

absolutni svetovni prvak 2010,

1. mesto na svetovnem prvenstvu 2009,

1. mesto na svetovnem prvenstvu 2008,

evropski prvak v kategoriji Senior (1. mesto 2010),

evropski prvak v kategoriji Senior (1. mesto 2009),

dve zaporedni zlati plaketi državnega tekmovanja.

Prejel je tudi Ganglovo plaketo za delo na področju kulture (2011), medtem ko so bili njegovi učenci za izvedbe njegovih avtorskih del nagrajeni z več visokimi odličji.

Prispevek:

idejna in konceptualna zasnova Harmonikarskih iger (www.accordion-games.com);

vzpostavitev spletne harmonikarske knjige – enciklopedije harmonikarjev;

oblikovanje posebnih shematskih zapisov za izvajalce na diatonični harmoniki, s katerimi lahko izboljšujejo svojo tehniko in točnost igranja;

umestitev G-mola na diatonično harmoniko, na mesto pred t. i. šestim basom, kar harmonikarjem omogoča izvajanje mnogih skladb v glasbenih smernicah;

prenašanje znanja na mlajše generacije ter širjenje prepoznavnosti harmonike, harmonikarjev, organizatorjev in drugih akterjev na tem področju v svetovnem merilu.